Bebek Arabası Seçim Kriterleri

bebek-arabalariİnternet üzerinde, bebek arabası seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaların bulunduğu binlerce web sitesi bulabilirsiniz. Ne yazık ki çoğu aynı basmakalıp bilgilerle dolu ve asıl amaçları sizi dolaylı olarak bir modele yönlendirmek.  Mühendis Baba olarak bu konuya ışık tutmanın zamanı geldiğini düşünüyorum 🙂

Bu zorlu seçim sürecinde size yol gösterecek kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz :

1- Marka bağımlısı olmayın

marka_bagimliligiBebek arabalarının bazı ebeveynler için bir prestij göstergesi olduğunu düşünüyorum; yani aslında çocuklarından ziyade kendileri için aldıkları bir aksesuar gibi görülüyor. Bunun yanında, ne kadar pahalıysa o kadar iyidir mantığı bebek arabası seçiminde etkin rol oynuyor. Tabii ki bu tamamen kişisel bir tercih, fakat ben aynı fonksiyonlara sahip bir arabaya üç kat fazla para ödenmesine karşıyım. Bu nedenle ürünleri, markalarını bir süreliğine göz ardı ederek incelemenizi tavsiye ediyorum.

2- Travel sistem olan arabaları tercih edin

travel_sistemTravel sistem bebek arabalarında, ana kucağı denilen ve bir süre boyunca mutlaka kullanmanız gerekecek taşıyıcı, sete dahil olarak satılır ve çoğunda ek bağlantı aparatlarına gerek kalmadan bebek arabasınını üzerine kolaylıkla monte edilebilir. Travel sistem olmayan bebek arabalarında, hem ana kucağını hem de bağlantı aparatlarını büyük ihtimalle ayrıca satın almanız gerekecek. Ayrıca bu tarz bazı modeller bağlantı aparatı takılıyken katlanamadığı için, bu aparatları her defasında takıp sökmek gerekebiliyor.

3- Çift yönlü kullanıma aldanmayın

cift_yonlu_kullanimBazı arabalar her iki yöne doğru kullanıma sahip. Yani çocuğunuz hem size hem de ön tarafa bakarak seyahat edebiliyor. Bu ilk başta faydalı gibi görünse de, çok fazla kullanamayacağınız bir özellik. Zira çocuk ana kucağı içerisinde olduğu sürece güvenlik nedeniyle size dönük olarak bulunmalı ki zaten ana kucakları genelde arabaya bu şekilde monte ediliyor. Çocuğunuzun ana kucağını bırakıp, arabasının koltuğuna oturmaya başladığı 9+ aylık dönemde ise, siz aksini isteseniz de ön tarafa dönerek etrafa bakmak isteyecek. Bu nedenle çift yönlü kullanım olmazsa olmaz bir özellik değil. Beğendiğiniz bebek arabasında bu özellik varsa zararı yok, fakat sırf bu özellik olsun diye bir arabayı tercih etmek bence gereksiz.

4- Tank kadar sağlam olması gerekmiyor

bebek_arabasi_overloadBazı bebek arabaları “sizi bile taşır” sloganıyla satılıyor. Hatta bebek arabasının üzerine çıkıp sağlamlığını göstermeye çalışan satıcılar bile gördüm. Bir arabayı yaklaşık olarak çocuğunuz 20-25 kg ağırlığına gelene kadar kullanacağınızı düşünürsek, 70 kg taşıyor olması tamamen gereksiz bir özellik, zira bebek arabası ne kadar fazla ağırlık taşıyorsa kendi ağırlığı da o kadar fazla olacaktır. Piyasada 10 kg’dan fazla ağırlığa sahip arabalar var. Bu ağırlıkta bir araba, özellikle annelerin katlayıp otomobil bagajına kaldırabilmesi için çok ağır. Özetle, arabanız ne kadar hafif olursa o kadar rahat edersiniz.

5- Nasılsa ileride baston puset alırız diye düşünmeyin

baston_pusetYukarıdaki maddeye dikkat etmeyip bir tank satın alan ebevenlerin, ileride basit ve hafif bir baston pusete geçiş yapmaları kaçınılmaz. Baston pusetlerin en önemli özelliği hafif olmaları ve kolay katlanmaları. İsmine baston denmesinin nedeni ise, kolların iki baston gibi birbirinden bağımsız olması ve arabanın dikey eksende katlanması. Benim önerim, baston pusetli bir travel sistem bebek arabası tercih etmeniz, yani ileride büyük ihtimalle yapacağınız bir yatırımı yolun başındayken yapmanız. Travel sistem olması sayesinde, ana kucağı baston pusetin üzerine monte edilerek kullanılabilecek.

6- Büyük tekerlekli arabaları tercih edin

buyuk_tekerlekKüçük tekerlekli bebek arabalarının, büyük tekerleklilere göre daha şık göründüğü bir gerçek. Fakat ne yazık ki arabanızı her zaman düz bir zeminde kullanmayacaksınız. Taş, toprak, arnavut katldırımı, mazgal gibi zeminlerde küçük tekerleklerli şık arabanız sizi yarı yolda bırakabilir. Bu nedenle tekerlekler ne kadar büyükse o kadar rahat edersiniz.

7- Tek elle katlanabilirliğe dikkat edin

bebek_arabasi_katlamaBir arabanın en önemli özelliklerinden biri bence bu. Zira bir eliniz çocuğunuz veya çantanızla muhtemelen dolu olacağı için, arabanızın diğer elinizle kolay bir şekilde açılıp kapanması büyük bir avantaj sağlayacak.

8- Uyumaya elverişli bir yatış açısı olmalı

bebek_arabasi_yatisArabanızın yatış açısı, çocuğunuz uyumadığında etrafı rahatlıkla izleyebileceği kadar dik, uyuduğunda ise mışıl mışıl uyuyabileceği kadar yatay pozisyona ayarlanabilmeli. Bu işlemin kolay ve çocuğu minimum rahatsız edecek şekilde yapılabilmesi de önemli. Zira koltuk dik konumdayken uykuya dalan çocuğunuzu yatırmaya çalışırken uyandırmak en son isteyeceğiniz şey olacak.

9- Tente büyüklüğü yeterli olmalı

bebek_arabasi_tenteArabanızın, çocuğunuzu güneş ve rüzgardan yeteri kadar koruyabilecek büyüklükte bir tenteye sahip olması önemli bir özellik. Tam ve farklı kademelerde kapanbilen tenteler bu noktada tercih sebebi olabilir. Bazı arabalarla birlikte, arabanın tamamını kapatan bir yağmurluk da hediye ediliyor. Ayrıca satın almaya gerek olmayabilir, fakat eğer sahipseniz zararını görmezsiniz.

10- Alt sepet büyüklüğü önemli

alt_sepetYürüyüşe veya alışverişe çıktığınızda, arabanın altındaki taşıyıcı sepet çocuğunuzun ve sizin eşyalarınızı taşıyacak yegane yer olacak. Bu nedenle sepetsiz veya küçük sepetli arabaları tercih etmemenizde fayda var.

Özet

Bu tarz arabaları ne yazık ki yakından inceleme şansım olmadı. Biz seçim yaparken bu bilinçte olmadığımız içi Kraft Bukle modelini tercih etmiştik (bu modelden ortalama bir memnuniyet seviyesine sahibiz).

Fikir vermesi açısından, bahsettiğim kriterlere uygun ve rastgele olarak bulduğum birkaç örnek modeli paylaşıyorum. Piyasada daha farklı seçenekler muhtemelen vardır :

  • Peg Perego Si Switch Completo
  • Prego 2076 Granada
  • Chicco Trio Sprint
  • Chicco Duo Liteway Plus 2

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.