Çocuk Parklarındaki Kanser Tehlikesi

Mert’i parka her götürdüğümde, zemini kaplayan beton görünümü verilmiş plastik malzeme dikkatimi çekmiştir. Amacı çocukların daha yumuşak bir zeminde oynamalarını sağlamak ve olası kazalarda yaralanma riskini azaltmak olan, fakat içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi bulunmayan bu malzemeyle ilgili aradığım ve tahmin ettiğim bilgiye ne yazık ki ulaştım.

Habere göre genellikle geri dönüştürülmüş araba lastiklerinden yapılan bu malzemeye bırakın dokunmayı, bulunduğu ortamlarda nefes alınması bile çıkardığı gazlar nedeniyle vücutta kalıcı zararlara yol açabiliyor : kansere yakalanma riskini ve hamilerelerde doğum kusurları ihtimalini artırıyor, astıma sebep oluyor, gözü ve deriyi tahriş ediyor. 

Ayrıca oyun aletlerinin üretildiği plastik malzemelerin de içerikleri ne yazık ki bilinmiyor. Çocuklarımıza satın aldığımız oyuncakların BPA adı verilen sağlığa zararlı maddeyi içermemesine maksimum özen gösteriyoruz, fakat oyun parklarında belki de evdeki oyuncaklarından daha fazla temas ettikleri bu malzemelerin nelerden imal edildikleri konusunda en ufak bir fikir sahibi değiliz.

Tüm bunların yanı sıra, çocuklar bu plastik oyuncaklarda (özellikle kaydırakta) oynarken, sürtünme nedeniyle ciddi bir statik elektrik yüklemesine maruz kalıyorlar. Ben de Mert’i düşmemesi için her tutmaya çalıştığımda sık sık bu “çarpılmalardan” nasibimi alıyorum. Statik elektriğin çocukta oluşturabileceği psikolojik ve fizyolojik yan etkileri (stres, kan basıncı değişimi vb) buradaki araştırma yazısında okuyabilirsiniz.

Olması gereken, fakat şehir yaşamında bir hayal olan oyun parkı örneği

Özetleyecek olursak; çocuklarımızı bu “plastik” oyun parklarından mümkün olduğunda uzak tutmalıyız. Tercih etmemiz gereken toprak zeminli ve ahşap oyuncaklara sahip çocuk parklarının sayısı ise ne yazık ki yok denecek kadar az.

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.