Oto Koltuğu Seçim Macerası – Final: Booster

Oto Koltuğu Seçim Kriterleri ve Çocuk Oto Koltuğu Seçim Macerası – Bölüm 2/3 yazılarımda iki seviye oto koltuğu için bildiklerimi paylaşmaya çalışmıştım. Mert 6 yaşını geçtikten sonra  ise artık oto koltuğundan kurtarıp aracın kendi koltuğuna bir yükseltici (booster) yardımı ile oturabilmesi için ürün araştırmaları yapmaya başladım. Oto koltuklarında her ne kadar güvenilir ürünleri tercih etsek de, uygun yaşa gelindiğinde bir üst seviye koltuğa geçişin güvenliği artırdığını düşünüyorum. Bu nedenle aracın kendi koltuğu, uygun boy ve kiloya ulaşmış çocuklarda (genellikle 6 yaş ve üzeri) yaslanma için en sağlıklı ve konforlu çözüm.

Hepimizin bildiği gibi,  150 cm boy ve 36 kg ağırlığa ulaşmayan çocukların doğrudan aracın kendi koltuğuna oturması, emniyet kemeri yüksekliği nedeniyle kaza anında boğulma riski oluşturabiliyor. Bu yükseklik farkını ise booster denilen ekipmanla kapatıyoruz. Bir çocuğun bu ölçülere yaklaşık olarak 12 yaşında ulaşacağı düşünüldüğünde ise, en uzun süre kullanacağınız araç içi ekipmanın booster olacağını görebiliriz (bu linkteki tablodan detaylı olarak yaşlara göre boy-kilo ortalamalarını inceleyebilirsiniz).

Oto koltuklarındaki geniş ürün çeşitliliği ne yazık ki booster grubunda bulunmuyor. Booster kompleks bir yapıya sahip olmasa da, belirlediğim olmazsa olmaz kriterler şunlardı:

1- Isofix bağlantısına sahip olması:

Booster’ların ne yazık ki tamamına yakını yalnızca bir yastık gibi çocuğun üzerine oturması prensipiyle üretilmiş. Bu ürünlerin en büyük dezavantajı çocuğun altından kayıp gitmesini engelleyecek bir mekanizmaya sahip olmamaları. Günlük kullanımda bile çocuk için rahatsız edici olan bu durum, özellikle kaza anında ürünün işlevini yerine getirmeme ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle sabitlemeyi sağlayacak isofix bağlantısı bence çok önemli.

2- Yumuşak bir oturma zemini

Mağazalarda ncelediğim ürünlerin çoğu, plastik gövde üzerine geçirilmiş ince bir sünger kılıftan ibaretti. Bu da çocuk için aşırı derecede rahatsız edici ve konfordan uzak bir kullanıma neden oluyor. İnternet üzerindeki yorumlarda gördüğüm kadarıyla ebeveynler genellikle bu durumdan şikayetçiler ve booster üzerinde battaniye serilmesi gibi yöntemlerle konfor sağlamaya çalşılıyor. Bu nedenle rahat bir oturma zemini olmazsa olmaz ikinci koşulum.

3- Yıkanabilir, terletmeyen ve zararlı madde içermeyen kılıf

Hava almayan ve terletme yapabilen bir kumaş, kış aylarında çok sorun olmasa da dezavantajı yaz döneminde şort ile oturulduğunda hissedilecektir. Ayrıca kumaşta bulunabilecek olası bir kanserojen madde, terlemeyle birlikte vücuda daha kolay nüfuz edebilir. Çocuğunuzu elinize aldığınızda kokusundan bile rahatsız olduğunuz kumaşların üzerine oturtmamanızı tavsiye ederim. Tüm bunların yanında, çıkarılıp yıkanabilir bir kılıf, hem rutin temizlikte hem de kirlenme durumunda işinşize yarayacaktır.

4- Bardak tutacağı

Bizim için önemsiz fakat çocuk için bence önemli bu detay sayesinde, içecek veya herhangi bir eşyasını koyabileceği bir alan sağlamış oluyorsunuz. Şart olmamakla birlikte olmasında büyük fayda görüyorum. Mert genelde şu şişesi ve güneş gözlüği kılıfını koymak için bu aparatı kullanıyor.

Ben ne aldım?

Bu kriterler çerçevesinde piyasdada ne yazık ki yalnızca iki adet ürün bulabildim ve en beğendiğim alternatif olan Kraft Flat Fix’te karar kıldım. Diğer ürün olan Baby&Plus Düet’te isofix bulunsa da, sabit metal ayaklarla değil de bağlama halatlarıyla aracın isofix bağlantı noktasına sabitleniyor olması nedeniyle bu ürünü %50 fiyat farkına rağmen elemek durumunda kaldım. Konfor olarak da Kraft’ın biraz daha gerisinde olduğunu belirtmek istiyorum.

Flat Fix’te tek sevmediğim nokta, çocuğun yaslanırken araç koltuğuyla arasında oluşan boşluğu gidermek için düşünülmüş fakat bence tam bir facia olan çıkabilen yastık oldu. Çok kaba olan bu silindir şeklindeki yastık ile çocuğun koltuğa yaslanabilmesi ergonomik açıdan mümkün değil. Bu sorunu bir döşemecide yaptırdığım 20 cm x 25 cm ölçülerinde (kalınlığı bel kısmında 5 cm’den başlayıp sırt kısmında 1 cm’ye kadar düşen) ve cırtcırtıyla ürünün kendi yastığının takılacağı yere sabitlediğim yastıkla çözmüş oldum.

Mutlu ve güvenli günler dilerim..

1 yorum

    • Dilsad Tekin on 28 Ocak 2021 at 01:41
    • Cevapla

    Merhaba. Kızımız 5 yaşını bitiriyor. Martta. Boyu kilosu ortalama. Britax römer var modeli hatırlamıyorum ama bir üst seviyeye cıkması gsrekiyor pandemide biraz erteledik. Şimdi sizde 6 yaş ve üstü yükseltici görünce kafam karıştı. Cunku 12 yaşa kadar koltuk almıştınız daha önceki paylaşımlarınızda. Biz şunu düşündük ama ne dersiniz? Bir yıl için değmez mi almak? Ben aslında model soracaktım size sadece ama iki durumu da sormuş olayım sağolun 🙂 düşündüğümüz model bu: Adac’lı Cybex Solution X2

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.