Hangi Güneş Kremi Daha Zararsız?

sun_lotionYazın gelmesiyle deniz sezonu açıldı ve tatile çıkmadan önce cevap bulmam gereken en büyük soru “Mert’e hangi güneş kremini almalıyım?” oldu. Gözlemlediğim kadarıyla çoğu ebeveyn bu konuya “pahalı olan iyidir” mantığıyla yaklaşıyor ve bu da hatalı seçimleri beraberinde getiriyor.

Biraz araştırınca, bu konuda Amerika’da faaliyet gösteren EWG (Environmental Working Group) adlı bir örgütün varlığından haberdar oldum. Her yıl güneş önleyici ürünlerle ilgili bir rapor hazırlayıp, bütün ürünler için 1-10 arasında bir risk puanı belirliyorlar (listede genelde Amerika menşeili ürünler bulunduğu için, bazı markaları bulamayabilirsiniz).

http://www.ewg.org/2015sunscreen

Siteden şaşırtıcı bilgiler edindim. İyi bildiğimiz çoğu markaya ait ürün; içerdikleri paraben, oxybenzone, bpa gibi maddeler nedeniyle kansere davetiye çıkarıyor. Bu maddelerin, çocuklarımızın hassas ciltleri ve bünyeleri için ne kadar zararlı olduğunu anlatmaya gerek bile yok.

En kötülerin yer aldığı “utanç listesi” sayfası ise gerçekten şaşırtıcı. Ülkemizde özellikle bebeklerde yaygın kullanılan bazı “kaliteli” markalar ne yazık ki bu listede yer aldığını gördüm.

http://www.ewg.org/2015sunscreen/hall-of-shame

ewg

Güneş önleyici ürünlerinde, iki farklı tipte ürün olduğunu belirtmekte fayda var. En çok kullanılan grup olan kimyasal madde bazlı ürünler, deride emilerek koruma sağlıyorlar. Mineral bazlı ürünler ise deride emilmeyerek, bir tabaka oluşturup fiziksel koruma sağlıyorlar.

Türkiye’de bebekler için bulabildiğim en iyi, daha doğrusu en az zararlı ürün Trukid ve Trubaby oldu. Çoğu alışveriş sitesinde bulunan bu ürün için, doğrudan distribütör ile iletişime geçtim. Alışveriş sitelerindeki eski stoklu ürünleri almak istemedim, çünkü bu tarz ürünler üretimden sonra zaman geçtikçe koruyucu özelliklerini kaybediyorlar.

Trukid ve Trubaby aynı firmanın ürünleri ve adlarından anlaşıldığı gibi, Trukid 2 yaş sonrası çocuklarda, Trubaby ise 2 yaşına kadar olan bebek ve çocuklarda kullanılıyor. Her ikisinin de, günlük kullanım ve suya karşı daha dayanıklı olan iki çeşidi mevcut. İhtiyacınıza göre birini tercih edebilirsiniz.

Sitedeki arkadaşlarla tedarik sürecinde birkaç kez telefonda görüştüm ve gayet ilgili olduklarını söyleyebilirim.

http://www.dogalbebegim.com/gunes-ve-yaz-…/kremler-ve-yaglar

Son olarak; güneşe karşı en iyi korumanın, bebeğimizi güneşten uzak tutmak olduğunu hatırlatarak yazımı bitirmek istiyorum. Özellikle saat 10 – 16 arasında uzun süre dışarıda olmamasında büyük fayda var.

Mutlu ve sağlıklı tatiller..

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.